Een indiase treinreis…

Een van de leuke dingen van India vind ik het reizen per trein. Normaal gesproken is het een enerverende aangelegenheid om bij het loket op een druk station een kaartje te kopen, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om via internet een ticket te kopen. Je e-ticket kun je dan via je iphone aan de conducteur tonen, hartstikke modern dus. Aan de andere kant grappig om te zien dat buiten op de treincoupe  een lijst geplakt zit, met je naam met zitplaats op ouderwets computerpapier uitgeprint :-)

Mijn favoriete ticket is  voor de zgn. ‘ 2nd class sleeper’. Aan de ene kant twee tegenover elkaar geplaatste zitbanken met daarboven twee ligbedden. Officieel bedoeld voor 3 personen per bank, maar overdag als het druk is wordt daar uiteraard door (veel) meer mensen gebruik van gemaakt. Hoe dan ook, ‘ s-avonds moeten de mensen zonder gereserveerde zitplaats opstaan en worden de rugleuningen van de onderste banken opgeklapt en aan kettingen opgehangen zodat er 2 x 3 ligbedden ontstaan.
Aan de andere kant van het gangpad zijn twee stoelen tegenover elkaar geplaatst met daarboven ook weer een ligbed. De leuningen van de twee stoelen kunnen neergeklapt worden zodat ook daar dan beneden een ligbed ontstaat.

Ondanks dat de treinen er zowel van binnen als van buiten in eerste instantie nogal shabby en viezig uitzien valt dat bij nader inzien echt heel erg mee. Zeker als je zelf voor de zekerheid nog een dunne doek/sarong meeneemt om op te liggen.  En het indiase spoor en de vering van de treinen zijn tegenwoordig van zodanige kwaliteit dat het prima te doen is om een tukkie te doen, zodat je de volgende ochtend redelijk fit op de plaats van bestemming aankomt. Dat scheelt dus weer een hotelovernachting! :-)

Overigens, ondanks dat het echt wel handig is om -zeker gedurende de langere reizen- een gereserveerde zit/slaapplaats te hebben breng ik vaak ook uren door op de grond zittend in de deuropening, met mijn voeten buitenboord op de treeplank en genietend van de film van het voorbijtrekkende landschap terwijl de warme wind in mijn gezicht waait…

Gedurende de reis kom je niks te kort aan eten en drinken. In de trein zelf lopen verkopers van water en frisdrank, chips en snoepjes, fruit en gebakken indiase snacks af en aan. Ook het ‘chai! chai! chai!’-geroep van de theeverkopers hoort standaard bij een treinreis. Verder staan bij elke stop talloze verkopers op het perron paraat om de reiziger van allerhande versnaperingen aan te bieden.

Veel indiase gezinnen nemen overigens vaak zelf hun eten mee en rond etenstijd wordt alles uitgepakt en ruim uitgestald op de zitbanken en word je als westerling vaak spontaan uitgenodigd om een hapje mee te eten. Hartstikke gezellig!
De sfeer gedurende zo’n -vaak lange- reis is over het algemeen sowieso erg goed. Men is erg tolerant naar elkaar en men probeert er met zn allen een zo prettige en aangenaam mogelijke reis van te maken. En men is natuurlijk heel nieuwsgierig naar waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en wat je van India vind, dus je ontkomt er niet aan om in gesprek te raken.

En dat is uiteindelijk wat ik een van de leukste dingen vind van het reizen per trein in India: het is echt een leuke manier om contact te hebben met de indiers en wat van het land en de gebruiken te leren! :-)

Tot besluit nog even wat camerablabla: onderstaande foto’s zijn gemaakt met de Nikon V1. Ondanks alle kritiek van vele zogenaamde experts op de -volgens hun- te kleine 1 inch sensor van deze camera blijf ik me iedere keer verbazen over de kwaliteit van de foto’s die ik ermee maak en is het momenteel mn favoriete reiscamera. Niet alles geloven wat ze op het internet schrijven en gewoon vertrouwen op je eigen ervaring!

Cheers,
Ray

(nb even scrollen of klik op de eerste foto voor een diavoorstelling)

 

2015MaitreyiRay_0656 2015MaitreyiRay_0689 2015MaitreyiRay_0708

2015MaitreyiRay_0746 2015MaitreyiRay_0747 2015MaitreyiRay_0807 2015MaitreyiRay_0822

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>