Categorie archief: Zwart-Wit

Een nieuwe start!

Gister voor het eerst weer aan het werk na een maand lang rust en stilte in Zuid India. Verjongd en uitgerust mn verjaardag gevierd en klaar voor een nieuw levensjaar, dus dan nu eindelijk maar eens mn eerste post op mn eigen site schrijven! :-)

Tijdens mijn verblijf in het schitterende ayurvedische retreate-centrum (voor de geïnteresseerden: check www.maitreyivedic.in ) was het de bedoeling dat ik een tijdje ook eens even niet achter een beeldscherm zou zitten, vandaar dat ik besloot mn digitale Nikon D3 en laptop thuis te laten en de analoge Nikon F100 en de Konica Hexar AF mee te nemen om zodoende toch aan mn fotografische behoeften te kunnen voldoen :-)

Dat ik op het allerlaatse moment toch de kleine digitale Nikon V1 in mn tas propte en daar uiteindelijk de meeste foto’s mee heb gemaakt zegt iets over de kwaliteiten van dat cameraatje, maar dat is iets voor een volgende post… :-)

Voor nu dus even de ervaring van het semi-retro-analoog-fotograferen en wat ik met semi-retro bedoel is dat het beide autofocus camera’s zijn, met diverse automatische belichtings-standen (P,A,S,M). Ik heb in mn verzameling namelijk ook een aantal Nikon’s en Pentaxen met volledig handmatige bediening -scherpstellen, belichting instellen, filmtransport- maar in een soort halfslachtige bui, en ook omdat ik deze camera’s al een tijdje niet gebruikt, had koos ik voor de F100 en de Hexar.

Wat ook meespeelde was dat ik graag de Nikkor 28mm f 1.4 AFD en de 85mm f 1.4 AFD weer eens wilde gebruiken, beide autofocus. Twee legendarische lenzen die ik zo graag wilde hebben, maar toen ik ze eenmaal had eigenlijk te weinig  gebruikte…

Last but not least wilde ik de recent uitgebrachte Cinestill 50 daglichtfilm eens uitproberen. ISO 50 vraagt om veel licht en/of een snelle lens, dus dat kwam mooi uit.
Voor mn zwart-wit film koos ik voor Adox CHS100. Een traditionele film met best een flinke korrel, maar mij leek de ‘retro’-look van deze film wel passen bij het onderwerp.

De Nikon F100 is een heerlijke camera om snel mee te werken. De camera ligt perfect in de hand en bediening is grotendeels gelijk aan een moderne digitale camera (bv een D700). Daardoor word je soms gemakzuchtig en is het me al eens overkomen dat ik de camera opende voordat ik het volgeschoten filmpje teruggespoeld had (wat namelijk een handmatige actie vereist en dat vergeet ik dan…)

De Konica spoelt gelukkig wel automatisch terug als het filmpje vol is, maar heeft weer andere eigenaardigheden. Bijvoorbeeld dat de camera zo stil is dat je goed moet opletten of je wel een foto gemaakt hebt. Zeker als je de camera uitleent om zelf eens op de foto te staan: ik heb het meegemaakt dat de foto achteraf niet gemaakt bleek te zijn, maar ook dat iemand dacht dat de foto niet gemaakt was en dus nog 7 keer op het knopje drukte :-)

Hoe dan ook: beide heerlijke camera’s om mee te werken, met supermooie lensjes… en als alles meezit, dan is het resultaat ook erg fraai. Voor mij gaat het er niet om wat beter is: digitaal of analoog,  maar ik merk wel vaak dat de ‘ look’  van film me erg aanspreekt, ondanks de korrel, krasjes en stofjes…
Wat vinden jullie?

Grtz
Ray

(nb klik op de eerste foto om de diavoorstelling te starten)

2015Maitreyi-(3) 2015Maitreyi-(4) 2015Maitreyi-(6) 2015Maitreyi-(7) 2015Maitreyi-(29) 2015Maitreyi-(30) 2015Maitreyi-(32) 2015Maitreyi-(33) 2015Maitreyi-(41) 2015Maitreyi-(53) 2015Maitreyi-(63) 2015Maitreyi-(57)