Categorie archief: Geen categorie

K.I.S.S. (keep it simple, stupid!)

Onlangs ben ik gevraagd om als fotograaf mijn medewerking te verlenen aan de nederlandse editie van International Yoga Day. Uiteraard houdt dat in een fotoreportage van het evenement  zelf-dat overigens op 21 juni a.s. bij Mooof in de Bickhorst plaatsvindt- maar onder andere ook een fotoshoot van de organisatoren, ten behoeve van promotionele activiteiten.

Het was vandaag zo’n koude, grijze, natte dag waar ikzelf ondertussen een beetje moe van word… ik bedoel, het is bijna juni en ik ben toe aan blote voeten op een warm strand…! :-)
Bovendien bleken er een aantal personen te hebben afgezegd dus in plaats van met mooi licht lekker buiten aan de slag met de voltallige groep werd het nu en petite comite naar de drukke Passage voor ‘plan B’.

Nu denk ik voor dit soort klussen meestal best even na welke spullen ik mee zal nemen en dat wordt dan meestal een hele toestand :-) Het nadeel van (te) veel spullen is namelijk dat je (ik dus) soms moeilijk kunt kiezen en dus soms (lees: vaak) met te veel spullen op pad gaat en dingen nodeloos ingewikkeld maakt door ter plekke ook weer voor keuzes te staan.
Had ik vandaag gezien mijn (grijze) bui geen zin in, dus ‘keep it simple, stupid’: 1x camerabody, 1 x standaardzoomlens, statief en flitser, that’s it. Alles in een klein rugzakje en klaar.

Statief ben ik nooit zo’n fan van geweest maar daar kom ik de laatste tijd toch behoorlijk van terug, zeker voor groepsfoto’s zoals vandaag.  En zoals zo vaak zorgt goed spul ook voor gebruiksgemak en plezier. Geen spijt van dat ik in Hong Kong een redelijke kwaliteit lichtgewicht carbon statiefje voor een spotprijsje op de kop hebt kunnen tikken.
Zelfde verhaal voor een flitser: normaliter groot fan van werken met bestaand licht en snelle lenzen, maar op zo’n grijze dag als vandaag op een overdekte lokatie leek het me toch wel handig. Ook al om de ISO lekker laag te kunnen houden en toch met kleinere lensopeningen en dus ruimere scherptediepte te kunnen werken.
En ook hier k.i.s.s. gewoon op de automaat (iTTL) rechtstreeks frontaal op het onderwerp gericht. Vandaag even geen softboxen en reflectoren (waar ik in de praktijk eerlijk gezegd ook niet altijd raad mee weet hahaha)  :-)

Het grappige is dat je door het simpel te houden de beperkingen van de situatie makkelijker accepteert , creatiever wordt en sneller beslissingen neemt. Werkt wel zo prettig, ook voor de mensen die -in dit geval in een drukke winkelstraat- gefotografeerd worden.
Klein voorbeeldje is de groepsfoto met zelfontspanner (als fotograaf hoorde ik blijkbaar ook bij het organisatieteam) waarbij ik geen storende elementen (voorbijgangers) op de achtergrond wilde. Dus de camera dan maar omhoog gericht en voor de compositie gebruik gemaakt van het uitklapschermpje van de D750.

Jajaja…. de D750…. niet zo ‘pro’ als een D810 of mn ouwe D3…. maar wel kleiner, lichter, zat resolutie, mooi dynamisch bereik…. en dat ‘ amateur’-uitklapschermpje is dus verdomd handig! Zeker met een laag camera-standpunt!
En dat lichte carbon-statiefje voelde ik niet eens zitten op mn rug en voldeed meer dan prima in zo’n situatie…
En de flitser zorgde voor een mooie frisse, gebalanceerde belichting op deze grauwe dag…
Dus… klein, licht, makkelijk mee te nemen, handig, praktisch, goede resultaten… mmmmm…

K.IS.S.! Ik ben om! Ga ik vaker doen! :-)

 

2015IYDprep_0007 2015IYDprep_0013 2015IYDprep_0015 2015IYDprep_0019 2015IYDprep_0023 2015IYDprep_0024 2015IYDprep_0042 2015IYDprep_0052 2015IYDprep_0067 2015IYDprep_0070